Thursday, June 18, 2009

JGN CALL2 SAYA LAGII!!!

entry ini mungkin akan dipadam sekiranya saya rasa ia membahayakan saya. harap maklum.


_______________________
18 Jun 2009


saya memandu selaju 160km/j dgn kereta bersportrim bengkok di federal highway semata2 ingin mengejar waktu appointment dgn ketua program (KP) di biliknya pkl 11 di shah alam. saya betul2 mengharapkan sesuatu yg baik akan berlaku.

dipendekkan cerita, tiba2 sy sedang duduk di sebelah KP di deli cafe uitm sambil membawa sampul surat berisi work2 subjek dato yg saya print semula. emel saya kpd dato juga saya print. saya dtg jumpa KP dgn berbaju kolar & berseluar slack.

saya : assalamualaikum puan
KP : mcm ni je ke awak pki pergi praktikal?
saya : slalunya lagi xformal
KP : bos awak xkisah ke?
saya : xkisah, puan
(aku praktikal kat advertising agency bkn kat bank ok? kena pakai songkok ke?)

KP : awak xpnh bg salam pun kat saya
saya : ade puan, klu jmp lect mmg sy bg salam, sekurang2nya saya tegur.
KP : awak jgn tipu. saya kenal pelajar saya yg bg salam. saya jrg nampak awak, bile ada masalah baru awak dtg jmp saya.
saya : saya mintak maaf puan
(klu aku xde masalah then aku jmp kau mmg la namanya aku carik masalah)

KP : F bkn bermakna 0. F bermakna markah awak dlm lingkungan 0-35.
saya : tp knp sy dpt F puan? final projek ktorg grouping, kwn2 group sy dpt plg teruk pun B-
KP : markah bkn tgk pd final projek je, kedatangan awak, penglibatan awak dlm kelas semua dikira
saya : saya dah check dgn class wrap, kedatangan saya cukup. saya aktif kat klas, puan. mmg saya aktif.
KP : dato ckp dia xdpt semua work awak
saya : macamane boleh xdpt puan? kitorg hantar sama2 dlm 1 plastik.
KP : awak yg hantar sendiri work tu?
saya : kwn group yg hantar. mmg dah check btl2 puan. class wrap pun dah check blk sblm dia submit pada dato
KP : klu awak nak buat semakan awak kena byr rm50, then kena naik ke pihak atasan. saya pun kena naik, dato pun.
saya : klu tu cara yg terbaik, sy ok je puan.
KP : tp utk pelajar tahun akhir je boleh buat semakan tau.
saya : then td yg puan ckp pasal semakan tu macamana ye?
KP : awak dah xde masa lagi. hari ni khamis, esok last.
(masa utk buat semakan bkn seminggu, tp 3 minggu. saya tau saya sedang ditipu. saya biarkan)

KP : mcm ni je lah, saya ade option lain utk awak. awak amek 1 sistem ni yg dinamakan TEMBUS & TAMPAL. cuma saya je yg ade hak utk decide awak boleh amek ke tidak sistem ni.
saya : prosedur dia mcmane puan?
KP : blablablabla, attend klas mcm biasa, blablablabla, tampal result sem ni, blablabla...


saya : means saya still repeat? still kena attend klas mcm org repeat?
KP : ye la
saya : tp kenapa dato xnak jwb call saya puan? sy call dia jmt lps dari 10 pg smp 5 ptg dia langsung xangkat. hari isnin, selasa, rabu saya call jgk tp still xangkat.
KP : dia sebok tu. awak mmg xnak dgr nasihat saya ye?
saya : bkn xnak dgr, sekurang2nya saya nak tau kenapa dia failkan saya smp dpt F.
KP : dia ckp dia xdpt spnuhnya work awak
saya : sy mmg dah hantar work tu puan. sy dah check dgn semua org. camne lagi saya nak buat puan? saya buat kerja ni xtido mlm, sy buat betul2 bkn main2.

KP selak sikit2 je work tu. kemudian dia ckp :
KP : klu mcm ni mmg xlayak lulus
saya : knp xlayak puan? sy rasa saya je buat 3d, tin nescafe ni pun saya shoot sendiri kat studio. sy eksperimen lama utk buat work ni
KP : mane sketches?
saya : saya xbwk.
KP : tgk tu. sketches awak xde, mcmane nak dpt markah?
saya : dato xde request sketches pun puan. ni semua yg dia mintak utk final submission
KP : storyboard ni xlengkap ni. saya xfaham ape yg awak cerita
saya : mmg xlengkap puan. selebihnya kwn saya sambung. ni keje grouping puan. puan mintak saya petang smalam, kwn sy xsempat bagi, saya praktikal kat kl. work tu ade kat s. alam.

KP : klu awak xpuas ati jgk, awak pg jmp cik fadil mintak nasihat dia. awak tgkla, mst sama je ape dia ckp dgn apa saya ckp.
saya : xnak dgr explaination dato ke puan?

kemudian KP call dato. ckp lebih kurang seminit

KP : dato ckp mmg dia xdpt semua work u
saya : biar saya sendiri la yg call dato, puan
KP : awak nak tau ape lagi?
saya : saya nak dgr sendiri penjelasan dato. ni bkn main2 puan. sy dpt F, klu dpt C xpe lagi.
KP : ha, call la.

saya call, tiba2 dato angkat. tapi :

dato: SAYA SEBOK NI AWAK JGN KACAU SAYA BOLEH X????!!!!! SAYA ADE BYK BNDA NAK URUSKAN, AWAK XFAHAM2 LAGI KE? SAYA XDE MASA NAK LAYAN AWAK!! JGN CALL2 SAYA LAGII!!!

tut...

ini adalah 1 TENGKINGAN

oh..tengking ye. jgn panik semua, telinga saya dah kebal dgn tengkingan lagi2 selepas bekerja di SNC Mediavalley, 2006-2007 (cerita psl SMV ni nnt aku citer lain kali). xlama lepas tu dato call KP. mereka bercakap2 selama lebih kurg seminit kemudian letak.

KP : lepas ni awak jgn call2 dato lagi tau.
saya : knp dia tengking saya puan?
KP : dia btl2 sebok tu. dah2, lepas ni awak jgn call2 dato lagi.
saya : klu sibuk pun, knp dia nak tengking? sblm ni sy call lebih 20x dia xpnh angkat. sy rasa saya xpnh pun kurang hajar dgn dia. saya betul2 hormat kat dia. saya tau jg adab bila bercakap dgn org.

KP : ala, dia sebok tu (sambil telefon sum1 mintak diambil)

xlama lpstu sebuah kenderaan MPV sampai.
saya : puan ade hal ke?
KP : ye, saya ade blabla(aku xigt)
KP : awak lepas ni awak jgn call2 dato lagi tau.
saya : ...
sambil masuk kereta KP ckp bnda yg sama lagi
saya : so camni je ke puan?
KP : awak pegi jmp en fadil mintak nasihat dia, cpt! kejap lagi ofis tutup.
KP : lepas ni awak jgn call2 dato lagi tau....dia sebok tu.

saya : terima kasih puan.


mungkin bila seseorang dianugerahkan pangkat dato' bermakna dia mulia di sisi tuhan. saya tau sy bkn org bodoh, bkn berfikiran pendek. saya tau ape yg saya akan dpt klu saya tidak kawal kemarahan. saya tau apa yg akan jadi sekiranya saya balas balik tengkingan td. saya terus berfikir & berfikir & berfikir...

saya memandu dgn laju & merbahaya semata2 untuk perbualan tadi. sekiranya saya eksiden & mati, KP masih blh teruskan santapannya di kafe & dato masih boleh teruskan urusannya tanpa diganggu panggilan telefon. tiada siapa yg akan susah

apa pun, saya harap dato xbenci saya. saya mintak maaf sebab susahkan dato. saya betul2 mintak maaf....

saya akui dato adalah antara pensyarah terbaik yg pernah mengajar saya. saya sangat kagumi dato.




*FINAL PROJEK KAMI KENA BUAT STORYBOARD TNB DAN JUGA 2 PRESS AD TNB. SEMUANYA DISTAPLER SEKALI DAN DIKONGSI BERSAMA AHLI KUMPULAN YG LAIN. APAKAH MAKSUD WORK SAYA DATO XTERIMA SEDANGKAN ASSIGNMENT2 TU DIKONGSI OLEH SETIAP AHLI KUMPULAN DI ATAS KERTAS YG SAMA?




kecik sgt agaknya student ni kat mata diorg. sbb saya seorang melayu. klu saya cina maybe inilah yg dikatakan racist. kan? then siapa sebenarnya yg ditindas?


apa yg plg penting, saya tahu saya tidak bodoh.

saya ingin menulis lagi tentang ni tahun dpn.


p/s : terima kasih kpd En Fadzil & Tuan Hj Hassan atas nasihat berguna yg saya terima. terima kasih juga kepada pensyarah2 lain yg sudi ambil tahu. kepada kwn2 yg terpaksa dgr bebelan aku esp. amin khalip yg sudi call dato, tq geng! tq tq very very much. n tq jgk kat bapak aku yg sentiasa rasional dlm memberi pendapat. n akak ipar, n abg mat, n en. matnoh, abg yen, en mu, n kwn2 sedarjat yg xblh aku sebut nama sbb nnt mcm xadil klu ade yg aku xsebut..wowww!! rmi jgk yg prihatin. tq semua!

46 comments:

PenagihAyamGoreng said...

heheh..macam kenal je KP tu..hehe..

sabar.

D E M O N said...

gile bos siap kol lagi tu..ahahahaaa...haih..apela nasib harap bersabar saje la ajid ye..tumpang simpati dan geram juga..tp apakan daye..aku hanya boleh dengar je..nk tolong tatau nk tolong ape..huhuh..sabar..sabar..
sabar..jangan nanges tanpa sebab tau!! ahahah

MinTy said...

woaahh
gile
kesudahannye ape
asal x gi je bt semakan
bia puan j n dato kene pggl

alienbiru said...

hmm..aku rasa la org yg ada status dato ni keja dia mmg buat2 sebok.. kenapa susah nak bg penerangan pasal result student? mcm ni ke attitude lec? kalau mcm ni layanan yg diberikan apa harapan diorng kat student? kami pelajar universiti bkn pelajar tadika..aku sokong ko bro!

Anonymous said...

dato jom main golf.....

Anonymous said...

forward blog ni sampai pihak atasan terbaca..!!

jingga said...

hurm.. menarik..

realitinya manusia bile diatas dia lupa orang bawah.... lupa daratan sungguh.. apa2 pon doakan lah agar dato' nih berubah sebelum ajalnya sampai..

apa2 pon, pasti ada hikmah disebalik apa yang berlaku..

semoga in future ko dapat jadik dato' yang lebih baik dari dia..

heh

mantul said...

salam, aku pun dak s.alam gak & bebaru ni nk watla supp.paper sblm bukak sem nti..sbb pasni ni aku praktl then baru grad...

samelah cam ko, kene maki dlm tepon, kawn aku g opis pun kena maki then ckp ktorg ni myusahkn diorg..

bodonyer diorg bukan ktorg yg nk fail la..pastu plg ramai lak dlm sejarah fakulti..siot tul!

suparman said...

kadang2 orang melayu sendiri yang jatuhkan melayu. bodoh nye datuk

hajaribrohim said...

tah ape2.bari igt nk respek de.tp no wonder la KP mcm tuh.blood!!!!!sual.
aku sentiasa bersamamu ajid!

che antz said...

agak2 la buat camtu
kita ni manusia..
ada adat
aku senang ja prinsip aku
nak org tuh hormat dia hormat aku sama
nabi pun hormat ajing
ni kan manusia..
xkira la dia besar camna pun..
ingat la kita hidup ni pinjam jaa
yg terjadi tuh berkaitan ngan masa depan ko...
kalu betul2 fail tunjuk la sebab
baru taw...ni cakap suma org leh cakap..

roy kelong. said...

Ape sampah la Dato' tu.. igat jadi Dato' dah boleh kompom masuk syurga ke..kebal sgala2nya.. pangkat tu pon manusia yg bagi..dah nak bongkak..tp ko kene bertindak jugak beb..sbar bkan solutionnya aku rase kat sini.. kita ade maruah..yang paling penting future..ape guna ko bersengkang mata nak dapatkan degree ni tp ade org2 yg berotakkan sampah cam drg tu.. jawapan suma xrelevan..semua nak lepaskan bontot diorang je.. apelah slahnya ckap elok2..walaupon cuma harapan palsu.. xpe.. just go on ngan ape yg ko rase perlu buat.. masa pon da xbyak aku rase..

org otak sampah cam drg tu xkan kemana..hidup pon stakat tumpang tuah status "melayu".. kerja senang..semua senang.. xpe.. ko jgan jd org yg da give up dlam hidup cam drg tu.. drg tu sampah.. teruskan usaha!!

kita xkan kalah klu kita di pihak yg benar..

Ladynoe™ said...

Ajid, aku malu nak ngaku, tapi ko tak, air mata aku tetiba bergenang, sial bila baca cerita ni. Apsal macam sial sangat diorang layan student berpotensi macam kau?

sebangsat2 poly, aku tak pernah dengar lec poly layan student camni. Tak tau lah kalau pengalaman kau ada kan.

So macam mana skang jid?

hayati said...
This comment has been removed by the author.
Ayyman Rahim said...

Sumpah bengang gila baca ni. Pahal KP tu sayang sangat dengan Dato' tu? Dato' tu pulak bajet nak mampus pahal? Report terus dekat pihak atasan je, ataupun ugut nak bagitau dekat press ke apa ke.


Pernah dengar orang ugut macamtu, diornag takut nama buruk, jadi diorang selesaikan terus. Haaa

Anonymous said...

mestilaa sayang...
diorg sedare...
KP anak buah dato'...
something like that laa...
tp dorg related..

MinTy said...

betul betul betul~

kakimaukah said...

yg dato nye kelakau..
dengan puan tu sekali bingai...
da sah2 grouping punya artwork..nk submit mesti la compile sume skali..
kelakau siot dorang..
ni namanye dato & puan bodo..
hidup ajid!

nurin said...
This comment has been removed by the author.
nurin said...
This comment has been removed by the author.
nurin said...

ajid.. maser ko guner tepon kp ko utk call dato' tuh.. dier dah sempat dgr suara ko ke? kalu tak... maybe dier tengking kp ko..

short sem tak ditawarkan ke utk subject nih?

jgn bias dgn dato2 nih.. ko berbuat baik then takder masalah kot.. yang penting ko kener bodek lebih2..alala..kipas lebih2 skit.. senang hidup beb..try main psycho ngan diorg nih..

dah try jumpa en fadil tuh? ko tak try g rujuk pada dekan? kp nih sm dgn kj ke? kj = ketua jabatan.

what if kp/dato' ko bc blog nih.. nih kn pk pjg gak..manusia ih walau tinggi mn pun .. kalu ego dier tercemr.. tak mustahil dier nak buat bender pelik2.. tp ikut suker ko la..

muahaha.. kakak yang xdisebut dlm acknowledgement memberi komen.. baiknyer kakakmu ini..

nurulanessa said...

ish germnye.
sogok je dato tu dgn duit, permpuan ke.cnfrm die cool.hahah

sbr jela.biasala tu.manusia bile ade pangkat.ceh.bru dato.atuk aku ketua kg pun aku x bsg.haha

mr. carl arif said...

sialan. mendidih hati.

dato', dato'.. pangkat pasti tertinggal di dunia. kau akan sama dengan semua orang di akhirat esok.

Anonymous said...

why dun juz str8 4ward je,dedahkan nama dato' jahanam yg bodoh sombong 2? mmg menyirap jgk sial aku bace cerita ni(aku pon student grafik gak n aku phm what it feels like..)aku hrp aku x jmpe n blaja la dgn anjing2 mcm dato' yg ko maksudkan ni,mmg buat naya org je,mcm mana bangsa sndiri nk maju klu ade lecturer attitude smpah mcm dato' ni?..pegi mampos klu ko dato' ke, tansri ke,VIP ke,prdana menteri ke,YB ke,sultan ke,even raja malaysia pon klu attitude mcm babi ni,mmg aku FUCK!! u should burn in hell motherfucker,dato' pukimak babi anjing!!

Anonymous said...

aku fuck org2 yg dikurniakan tuhan pangkat dan kelebihan,lalu menindas org2 bwh secara membabi buta,sampah2 mcm ni x patut dikurniakan kelebihan n pangkat,anak haram!! NI LA CONTOH MELAYU SENDIRI MENJATUHKAN MELAYU!!

KEPADA DATO' TU,AKU NAK TAU SGT NAMA KAU,N AKU HARAP KETURUNAN KAU ADE YG TERDIRI DARI KAUM PARIAH,TU PASAL PERANGAI KO MCM PARIAH,PARIAH PON LG MULIA DR KO..

farezisme said...

wehh~~aku baru baca yang tulis ni..sakit ati gak dengar camtu...nak wat camne pon benda da jadi.aku ade je sokong ko..klu scooter rosak,aku leh tolong tunda...haa.sabar la weh

Gavankun said...

Laporkan pada media!!

maxxx said...

Beb! Siapa Dato ni? Kalau ada sapa2 boleh bgtau nama penuh dia, aku akan bagi imbuhan. Aku pasti kan nasib sahabat aku terbela.

Anonymous said...

D-DUNGU
A-ANJING
T-TIPU KUAT..PENIPU
O-ORANG GILE PANGKAT, DARJAT, NAMA

fuuuccckkkk ittt

Anonymous said...

KP dlm citer ko ni mmg pencacai jilat najis dato',aku doakan org2 mcm ni dihapuskan n mati dlm hina demi kemajuan bangsa melayu yg kucintai ini,amin...

CikAjune said...

kesian kat u ajid.
bukan dato je macam ni.
orang2 yg rasa dia kaya dan berpangkat always mcm ni!
hopefully u kuat k.

norfa08 said...

foward je blog ni....sebarkan secara besar-besaran...
lagi best kalau ko tulis nama dato tu...
lgpun, kau bgtahu benda yang berlaku pd kau...

memang macam gampang lar perangai org atasan ni...

aku harap kau dapat yang terbaik utk diri kau...teruskan berjuang! ALLAHUAKBAR!!

Anonymous said...

aku tgk work2 ko,buat aku bangga jd org melayu,coz aku pk at least ade jgk org melayu yg bole buat work2 yg gempak setaraf dgn bangsa2 cina dr 1 academy,lim kok wing etc yg diorg puji sgt2 tu (fuck,org melayu pon bole buat la...)

tp amatlah malang dgn wujudnya manusia2 sial, org2 otak anjing kurap mcm dato' ni, jd susah utk org2 melayu yg berbakat besar nk maju...

eyena J. said...

pkara yg teramat same blaku kt dept aku, kt kwn baik aku sndri. agak2 nya lecturer n org atasan nie mmg suke cari pasal ke? da tua, da lama ade otak, tp ltk kat kaki. demmit.

ms. diya said...

ajid,
saya tahu bagaimana rasanya mendapat F. prof itu tolak terus rundingan. 70% dapat F. salah student atau salah prof?

SiQaH said...

kesiannya awk kena berdepan dgn org cmtue.
sabarlah okay..
terus berusaha untuk dptkan apa yang awk nak..
tunjukkan pada org2 itu bhw awk pun boleh..
good luck in everything u do..

Anonymous said...

"class rep"

kesian class rep tu la, sayang. kena wrap wrap. :D

ihsan_huhu said...

tuh r psl.. punye r aku pk class wrap tuh ape.

susa2 tulis je dlm paper.

Rizal said...

Ajid, kita senasib...dianiaya oleh orang2 yang KITA BAYAR supaya kita boleh belajar dan balasannya macam haram.

Kes aku pun lebih kurang, ko pun dah tau kan macamana cerita aku?? Aku pun dah jumpa ramai orang2 tertindas macam kita, aku dah link entry ni kat post latest baru aku. Biar suma orang tau,...

Btol ckp Dekno, sebangsat-bangsat poli, takdelah sampai macamni bangsatnya. Konon semangat pertahan hak melayu, ye2 jer mengamok tanak bagi bangsa lain masuk universiti ayam nih, last2 student sendiri jadi mangsa.

Aku dah setengah tahun menunggu macam orang hilang akal, masalah aku pass sana pass sini, suma xnak tanggungjawab. Last2 bapak aku kena guna Dato' jgk baru berjalan kerja. (tapi dato' ni baik r, bkn mcm yg kao cerita nih)

Dato yg kao cerita ni pun entah2 main kotor nak dapat title tuh. Cakap macam keling, lahirkan student berkualiti la, student islamic la, apa la. Sembang!!!

Nak kitorang jadik produk yg berkualiti, kena la jaga elok2. Kalau aku cakap bodoh, suma pangkat tinggi2, yang pangkat AM RENDAH tu berlagak macam kau boss pulak. Tak paham btol melayu nih...

Kalau aku x mengaku aku ni graduan dari universiti ni kan...takut kena cop pembelot.

~jALan SehaLA~ said...

klu aku, da puas menangis, meraung sbb GERAM.

peridot sepi said...

sabar je la, ni semua dugaan dalam mengejar ilmu...

arjuna said...

inilah masalahnya bila semua manusia sibuk kejarkan sistem bersijil nih....yg punyai sijil mulia disisi semua...dan tetapi bagi yg mempunyai pengalaman dan ada lebih baik dari itu tidak diterima oleh semua...kata mereka aku lebih pandai...aku belajar di peringkat tertinggi...dan layaklah aku memegang pangkat yg semacam rupa....tapi pada mereka yg punyai potensi yg luar biasa yg tidak mempunyai sijil...tidak diendahkan...dan adakah dunia ini adil dengan semua itu...apa guna pepatah melayu....walaupon lapuk masih lagi boleh digunakan bukan...ibarat padi...makin berisi tunduk kebumi....dan mana perginya itu semua...bahasa menunjukkan bangsa..tidak molek kah klu kita berbudi bahasa...bukan kah budaya melayu penuh sgtlah diwarisi dengan sifat yg lemah lembut..sopan santun dan bagai2 lagi lar.....kemana perginya...pangkat darjat semua itu adalah sementara...muliakah berperikebinatangan sebegitu...jika engkau mulia disisi manusia...tidakkah engkau dilantik dan diangkat oleh tuhan sebagai pemimpin utk membantu sesama lain...dan jika engkau kaya...tidakkah engkau dilantik oleh tuhan sebagai bendahariNYA supaya sebar2kan rezeki yg ko rasakan kepunyaan engkau itu...sebagai contoh...cuba bayangkan kalau semua org belajar disekolah pondok dan xde sijil...dan derang lagi memahami apa maksudnya sesebuah kehidupan tetapi tidak mempunyai tempat didalam sesebuah insitusi kerajaan atau negara dan sebagainya kemana perginya derang ini...dan begitu juga bagi yg berpengalaman dalam melakukan sesuatu bidang lain atas dasar pengalaman yg diperolehi hasil dari uji kaji sendiri atau pon pengalaman bekerja dan sebagainya dan tidak mempunyai sijil...apa pandangannya dimata kamu semua....???

Anonymous said...

salam ajid..

saye dah bace cite ajid, sorry sbb ajid terkena mcm tu.. saye bukan back up dato' tu, saye pun tau ttg kes2 fail & missing marks kat uitm cume saye kenal die and penah jadi student die.. pelik dgr dato' tu punye reaction kepade ajid sbb he's quite precise and loves his job (as a lecturer)very well.. cume mungkin kali ni dah takdir ajid terkena mcm tu dgn die sbb dr ape yg saye tau, die mmg sgt2 bz thruout the year.. so maybe die runsing dgn keje2 lain n at the same time ade issue ttg ajid nih.. so jgn marah dgn komen saye, bukan ajid sorang kene mcm tu, kwn2 saye dulu pon ade 2 org terkena skaligus (dgn lecturer yg agak muda gak) fail & repeat balik the subject..so adik ajid, bersabar ye, dugaan dlm dunia ade mcm2 bentuk and maybe this is one of it.. tq..

Anonymous said...

dato' ni ada affair dengan student nama Mimi.. aku rasa satu fakulti tau..

dan si KP tu kononnya muslimah sejati tetapi bias, pilih kasih dan judgemental.

Anonymous said...

xyah nak bagi alasan berfikir pnjang la ajid, ko tu mmg dasar pengecut,xde telor,pondan,pussy! org dh pijak kepala ko,ko biarkan je mcm anjing,dasar pengecut,LOSER!!

alkapon said...

klu aku yg pengecut buat ape aku tulis kat sini? n knp kau lak yg xbrani dedahkan nama kau? pengecut ye?