Tuesday, September 28, 2010

Manusia Sial : Episod 1

kisah ni berlaku kira2 separuh dekad yg lepas sewaktu saya bekerja di damansara. kami sebagai designer seringkali terumbang ambing kerana tiada hala tuju membuat design memandangkan pejabat kami tiada Art Director(AD).

suatu hari bos menggaji seorg AD yg ramah & sangat mesra dgn kami wlupun baru hari pertama bekerja. saya & rakan2 dsigner lain berasa amat lega dgn kehadiran 'abang' berkenaan. saya difahamkan AD tersebut terpilih utk bekerja bersama kami kerana gaji yg dimintanya adalah yg paling rendah di kalangan calon2 lain.

seminggu kami bekerja dgn hati yg gembira. isnin - jumaat.

tetapi selepas 2-3 hari kerja bersama saya mula detect perbualan berunsur meninggi diri AD tersebut. antaranya:
  • lebih 10 tahun pengalaman sbg designer sedangkan baru berumur 20an
  • pernah bekerja di Leo Burnett (LB)
  • mempunyai anak buah yg ramai di merata KL (paham2 sendiri la ye) "dia gadoh kat bangsar? apsal xpanggil aku je?" katanya
  • mempunyai kereta tapi saja tinggalkan kat kampung, malas nak bwk katanya. (kau sanggup naik bas dari cheras ke damansara semata2 sbb mls bwk keta? klu xde keta mengaku je lah, xde sape pun nak marah)

pada hari jmt kami berbincang & setuju utk dtg ke ofis menyiapkan kerja pada pukul 2ptg hari ahad. tapi bila bgn kira2 pkl 12.30tghari saya dapati ada beberapa misscall di hp dr AD berkenaan. saya terus menelefonnya.

saya: kau call aku nak ape td?
ad: aku call td sbb aku kat dpn ofis. 2 jam aku tunggu kau
saya: la...kan janji pkl 2?
ad: ye la, tp aku dah kat bwh ofis xde kunci nak masuk. aku call kau xangkat.
saya: aku kat UK perdana ni..aku tido ofis mmber aku, klu nak bg kunci skang pun jauh gile kot nak g sana.
ad: dah la..kang kau pegi je la ofis. ckp kat bdk2 klu aku xde korg buat je keje.


helehh....kalau kau mls pegi ofis ckp je la kau mls pegi ofis.

maka cerita sial pun bermula...
pada hari isnin berikutnya, kwn pakjisuf (bkn nama sbnar) dtg utk interview kerja sbg dsigner. kebetulan dia interview selepas pkl 6. maka lps selesai interview, mamat tu pun join ktorg ngeteh di mapley silaturrahim kami.

ntah apa yg dibualkan mereka saya pun xdgr tba2 pakjisuf bertanya kpd AD: klu runi (saya la tu! bkn nama sebenar) ni camne?

AD: dia ni average
saya: apa yg average? (mencelah)
AD: kau tu..perlu dibantu
saya: knp kau ckp mcm tu plak?
AD: dah kau tu mmg perlu dibantu. nak aku ckp camne lagi?

darah tiba2 naik kepala. bkn sbb xboleh terima komen org tp agak2 la beb. kau dtg tmpat org baru seminggu. bru tgk 1 job yg aku siapkan dgn xde cacat cela tiba2 nak judge mcm tu ke? kerja kau pun aku xpnh tgk lagi.

xpela..saya ni cpt cool. esoknya, pakjisuf menawarkan saya & AD utk sewa bersama di sebelah rmhnya di selayang memandangkan AD pun masih mencari2 rmh sewa. saya agak excited sbb skurang2nya blh kami pergi kerja bersama. pulang dari pejabat kami terus bergegas pergi ke rmh sewa yg betul2 bersebelahan dgn rmh pakjisuf.

selepas melihat keadaan rmh, AD dgn muka mencebik berkata bahawa dia tidak suka dgn rmh tersebut kerana buruk. "aku tumpang tido rmh kau la mlm ni pakjisuf" tambah AD lagi.

selepas itu kami pergi ke warong awe berdekatan utk mkn mlm. kami berborak2 sambil makan. tiba2 ketika saya sedang berckp di telefon saya terdengar:

AD: runi (diulangi, sayalah runi) ni xblh buat keje
saya terus meletak fon & bertanya: ape dia kau ckp?
AD: (sambil gelak) kau tu xblh buat keje...hahaha
saya: apsal tba2 kau ckp mcmtu? (muke gua dah dipenuhi darah2 & nyaris2 nak derma penumbok pada manusia gemuk yg suka cari masalah tersebut).
AD: ye lah...aku ckp kau ni xblh buat keje. perlu dibantu lagi..hehehe
saya: apsal kau gelak? ape yg buat kau ckp aku xblh buat keje?
AD: ala...rilek la. aku bkn ckp kau xblh buat keje langsung..cuma perlu dibantu je. (sambil menepuk2 lembut belakang badan saya)

saya berjaya koolkan diri lagi lps tu sbb ketika itu mmg saya seorg yg sgt pemaaf. anda boleh terima ke klu tiba2 dtg org baru dlm ofis anda, tanpa selidik terus memberitahu semua org yg anda tidak boleh buat keje?

esoknya AD menyuruh saya design kad raya sementara dia design cover album sebuah band terkenal. tiba2 saya rasa sangat ajaibnya hidup ini apabila baru mendapat tahu bahawa design AD tersebut sangat2 lah hodoh. kehodohan designnya mmg xde ayat lain yg boleh digambarkan. klu anda rasa design poster filem ini hodoh & xsmp standard, design AD saya 20x lagi teruk dari itu. setelah mendapati designnya buruk tiba2 dia berkata:

AD: kau pegi sambung buat cover album ni.
saya: xnak la. aku tgh buat kad raya ni.
AD: jgn degil. kau sambung je design poster ni. biar aku buat kad raya.
saya: hmm...yelah2

saya pun menyambung kerjanya dgn hati yg xikhlas langsung & perasaan nak muntah. tiba2 bos datang..

bos lalu depan pc saya & bermulalah drama... dia terus berkata:

"mmg betulla kau ni xboleh buat kerja"

WHAT
THE
FUCK?

tba2 lidah menjadi kelu & xmampu menyalahkan AD kerana sikap semula jadi saya yg softspoken ketika itu. saya silap kerana membiarkan imej saya buruk gara2 makhluk supergemuk tersebut. & lagi 1, haramjadah! kau dah report kat boss ye?! baru seminggu masuk keje dah mengadu2 kat bos ye?

semenjak dari peristiwa itu bos memberi amaran kepada saya supaya jgn sekali2 membuat konsep design. biar ferdinand & berbadtov (dua2 bkn nama sebenar) sahaja yg buat & saya hanya boleh assist sahaja. rasa terhina. bos lagi mempercayai AD tersebut drp saya yg jauh lebih lama bekerja di situ & telah membuat berpuluh2 design tanpa pernah melanggar dateline atau kriteria yg ditulis dlm job brief.

suatu pagi kira2 2 minggu selepas itu tiba2 AD mengadu kepada saya:
AD: aku xsangka bini pakjisuf tergamak halau aku mcm tu
saya: knp?
AD: dia halau aku keluar dari rmh dia pagi tadi. aku xtau ape salah aku.

akhirnya setelah dikorek2 pakjisuf pun membuka pekong. rupa2nya AD dgn tanpa perasaan malu menumpang selama 2 minggu rumah pakjisuf yg baru berkawen 3-4 bln tanpa dipelawa. kemudian makan & minum & menghabiskan makanan di peti ais. lagi buruk bila menjadikan ruang menonton tv sbg tempat dia melepak sambil berbaring mcm rumah sendiri. kesian pakjisuf krn telah beberapa kali bergaduh dgn isteri gara2 AD yg xtau malu tersebut.

perbincangan menjadi semakin serius apabila nani(bkn nama sebenar) juga membuka cerita. dia mengaku menjadi saksi apabila AD secara terang2an menyalahkan berbatov & ferdinand apabila bos tidak berpuas hati dgn design yg mereka buat.

"aku dah suro diorg ubah tp diorg xnak" kata AD kepada bos, sedangkan sbnrnya dia langsung tidak mengendahkan bantuan yg diminta mereka ketika terkontang kanting bekerja tanpa arah. tahniah AD, kebijaksanaan anda telah berjaya menghuru-harakan seluruh department.

kira2 seminggu selepas itu AD dimarah lagi. tapi ini jawapannya, "aku buat design ni pki photoshop, mmgla pecah".

oh..klu buat line pki photoshop maka memang pecah la hasilnya ya? berapa tahun pengalaman? 10 tahun ya?

esoknya dia dilihat membuat logo menggunakan photoshop. oh sangat pandai. & memaksa kami belajar quark express! hahaha...quark express dah outdated la brader. org buat brochure pki indesign xpun ai la...hahha! quark? hahahha!! tahun berapa sekarang ni? 99?? hahahhaha!!

kerana sikap ingin tahu, saya menelefon kenalan yg bekerja di LB bertanyakan kisahnya. malangnya kenalan tersebut tidak kenal langsung dgn AD saya walaupun sudah 7 tahun bekerja di sana. rupa2nya dia hanya menjalani latihan praktikal selama 2bln di firma itu. xramai yg perasan kehadirannya. hahahaha!

satu hari kami berbual:
AD: akulah yg design cover album rabbani
saya: album yg mana?
AD: ****(saya xigt judul). kaler biru
saya: (terus melayari internet di depannya) xde pun?
AD: ade la..dia kaler biru.
saya: xde pun? kau ni betul ke? kau ke yg design?
AD: ntah ehk..xsilap aku, aku la yg design cover tu.

kantol menipu lagi!! hahahahah!!! design yg diperkatakannya hanya imaginasi seorg loser..hhahahahah!!!!



kira2 sebln selepas itu AD tersebut pun dipecat. dia hanya sempat bekerja 2 bln tetapi kisahnya masih segar & menjadi bahan perbualan hangat kami sehingga hari ini.


selepas dipecat dia bekerja di sebuah agensi pengiklanan lain yg terletak berdekatan ofis kami.
selepas 2 bln dia dipecat lagi!


hahaha...


p/s: dipecat bkn la menandakan anda tidak bagus. berkemungkinan company bermasalah & tidak mampu membayar gaji anda lagi. sesiapa pun malahan mereka yg rajin bekerja pun tidak mustahil dipecat. mungkin 1 hari nnt saya pun boleh dipecat. apa yg penting percayalah, setiap perkara buruk yg berlaku pasti ada hikmahnya & ada sesuatu yg lebih baik menanti selepas itu. cuba cari sudut positif di sebalik musibah yg berlaku. dibuang pekerjaan tidak bererti anda seorang yg teruk. mungkin kerana ianya tidak sesuai dgn anda & mungkin anda berhak mendapat yg lebih baik dari itu. apa pun, nasihat ini xde kena mengena dgn AD di atas sbb dia mmg seorg yg xberguna. jadikan teladan.

14 comments:

Anonymous said...

ho ho!! aku coment!!

Anonymous said...

hahaha!! bodoh mangkuk hayun!! bangang gile... sape lah mamat ni! HAHAHAHAHAH

Anonymous said...

mamat ni yang imej vector time kusut tu ke ?

Anonymous said...

aku penah jumpa mamat sejenis yang camni. tapi kes kau berat lagi aku rasa. heheh..

alkapon said...

bkn la..mamat vektor kusut tu ok je. ni AD lain

Ladynoe™ said...

betul betul manusia sial ni jid. aku baca aku pun berapi.

Anonymous said...

die LOSERRRR.....

alkapon said...

ladynoe: serius aku geram gile ng dia smp skang noe. tp dlu aku lembut hati kan?

hajaribrohim said...

hahaha! hahaha! hahahah! hahaha!
habiskan makanan kat peti es. haha!

crazy_labelle said...

ak mmg anti dgn manusia yg jenis cakap besar... cakap xserupa bikin...

mmg nyirap je ak baca...

n ko pon satu, apsal x defend diri ko? (haha... padahal ak pon sama mcm ko...)

Ayyman Rahim said...

Haha ada jugak loser mcmtu kan, nak buat buat cerita nak buktikan dia hebat semua. Macam la kalau dia tunjuk diri dia sebenar org tak boleh terima. Bodoh ah.

Ayyman Rahim said...

Haha ada jugak loser mcmtu kan, nak buat buat cerita nak buktikan dia hebat semua. Macam la kalau dia tunjuk diri dia sebenar org tak boleh terima. Bodoh ah.

cAnDY A.N.A said...

bangangnya mamat tu.. ana pnah kenal sorang mcm tu.. kalau bercerita kite dengar mcm wowww sangat. tp realiti?? hampeh. ada mnusia mcm ni rupenye. ske hdop dlm imaginasi yg dye sgt hebat++++ mnipu jd rutin!

black soft heart said...

modohnyeee supergmok tuu..eee..aku yg denga pun mcm nk naik hangin ni...eee...mcm bagos jekk...org mcm tu komfom susah nk maintai keje n tade kwan(suke2 aku jek judge org ..hihihiih)