Monday, February 21, 2011

Bicara Designer

apa itu graphic designer? graphic designer adalah org yg bertanggungjawab dalam mencantikkan lagi negara ini. sekiranya anda masih memandang karier graphic designer sebagai karier yg semua-orang-boleh-ceburi, sila fikir masak2.

kenapa perlu dibayar beribu2 ringgit hanya utk membuat 1 konsep?

kat sini saya nak share sedikit apa pemahaman saya tentang karier yg saya ceburi ini (graphic designer). bagi saya, syarat utk layak menjadi seorang graphic designer ialah MESTI arif tentang penggunaan adobe illustrator & photoshop. itu perkara wajib walaupun ianya hanyalah software. klu xreti guna photoshop jangan jadi designer, jadilah penyanyi. tapi anda perlu ingat, adobe photoshop (ps)/illustrator (ai) hanyalah software. ianya boleh di-discontinue bila2 masa sahaja diluar kawalan kita. oleh kerana post ini ditulis pada zaman adobe photoshop, maka saya menekankan bahawa pengetahuan dalam software ini amat penting. saya selalu gunakan software2 berikut mengikut kesesuaian sesuatu job contohnya:

photoshop:
utk edit gambar, corak/rekaan, efek. ianya adalah software kegemaran saya. boleh buat macam2 efek & tidak berat (tidak seberat ai) asalkan anda faham tentang saiz dan mode warna yg digunakan seperti:

color mode: rgb utk skrin, cmyk utk print.
unit: pixel utk skrin, mm, cm, inche utk print.
resolusi: 72dpi utk skrin, 300dpi utk skrin

sekiranya anda membuat design billboard bersaiz 20'x10' dgn ACTUAL size di dalam photoshop, anda adalah designer stupid. namun anda kena faham bahawa teknik yg digunakan utk software ini adalah subjektif. ianya boleh berubah2 & saya malas nak terangkan sbb komplikated sangat.

tips: saya sarankan adik2 menghafal shortcut (sila klik lepastu print & tampal kat sebelah monitor) supaya adik2 lebih produktif dalam menghasilkan sesuatu artwork. sekiranya anda hafal, saya jamin kerja anda akan at least 2x lebih cpt.

illustrator:
seperti namanya, illustrator atau ai digunakan untuk melukis. saya gunakan software ini utk membuat sebarang shape, logo atau typo yg solid tanpa sebarang efek. cuba elakkan menggunakan efek yg tersedia dalam software ini sekiranya anda seorang beginner kerana hasil selepas dicetak selalunya lari. sebagai contoh, kebanyakan efek shadow akan nampak pixelate atau muncul kotak bunian di dalam design anda walaupun masa dalam skrin komputer ianya tidak wujud. cara terbaik ialah rasterizekannya sblum print. tp ingat, bila dah raster anda xblh edit lagi design tersebut. so pandai2lah buat file back up seperti FINAL02.ai, FINAL_rasterize02.ai, FINAL_rasterize02_pukimak.ai, pukimak01.ai dan sebagainya mengikut iman anda. raster tu apa? sila google.

3ds Max:
belajarlah software ini utk membuat 3d kerana nilainya sangat tinggi jika dibandingkan dgn harga kelas tusyen yg anda ambil utk belajar.

Flash:
secara jujur saya bukanlah seorang yg expert membuat flash. saya lebih prefer menggunakan software xterkenal, Swishmax utk membuat interaktif kerana ianya 20x lebih mudah. saya benci mendengar ayat "setakat pki swishmax aku pun tau buat cuma aku xde masa" oleh org2 yg bermental rendah yg berkeinginan menggaji seorang designer freelance. ya, sekiranya anda mahir menggunakan Flash bermakna lebih tinggi peluang anda diterima bekerja tapi at least dgn software ini saya dah menjana ribuan ringgit tanpa sebarang cakap kosong.

premiere/after effect:
after effect adalah software yg sgt bernilai sekiranya anda ingin menjadi seorang videographer yg berjaya. ianya 30x lebih susah berbanding menggunakan photoshop kerana ianya software utk membuat video. anda perlu maklum bahawa dalam masa sesaat mempunyai kira2 30 frame, di mana setiap frame mewakili 1 gambar. ini bermakna 30 gambar diperlukan hanya utk dipaparkan selama sesaat! ah penat la nak ulas, leceh. sekiranya after effect terlalu sukar bagi anda, belajar dahulu premiere. sekiranya anda belajar dgn ikhlas, insyaAllah 1 hari nnt anda akan dapat hasilnya.

sound booth/audition/soundforge:
ini adalah beberapa contoh software utk edit sound. and perlu mempelajari salah satu dari software ini sekiranya anda ingin edit2 & mix2 sound. tapi klu anda tidak membuat kerja2 multimedia, xpenting mana pun. tp klu free belajar lah, lagi elok drp main facebook je.

imaginasi
imaginasi adalah sangat penting bagi seorang designer. org lain dianggap mengular sekiranya melepak di mapley ketika waktu kerja tp bg designer, ianya adalah sesi research. designer boleh mendapat idea di mana2 sahaja tidak kira di kedai kopi, di bawah kereta mahupun di kubur. ianya subjektif. sekiranya anda termenung selama sejam & kemudian baru mendapat idea, anda dikira telah bekerja sejam.

melukis
kemahiran melukis perlu ada. sbb tu la sekiranya anda belajar di ipta & mengambil kos art&design bermakna anda akan diseksa selama beberapa sem utk dilatih menggunakan pensel & juga warna. jgn nak mengada2 terus buat dlm komputer. anda akan diseksa bertubi2 seperti lukis muke lecturer, lukis gambar fakulti atau lukis guna dua2 tangan. namun tidak semua manusia dianugerahkan bakat melukis cthnya saya. maka terpaksalah saya belajar dgn bersusah payah walaupun hakikatnya jrg sangat klien nak tgk sketch tp at least anda perlu tau basic.

bersambung..

4 comments:

Jay Harun said...

"like".
part imaginasi tu mmg best.

hajaribrohim said...

hi patrick,

kita hanya perlukan "IMAJINASI"

salam sayang,
Songebob :D

hajaribrohim said...

eh salah eja!

SPONGEBOB! haha!!

Pelik dot Net said...

wahaha tips yang amatlah bagus utk org yg tidak mempnyai pelajaran yang tinggi seperti saya untuk cuba menggunakan dan mengamati perisian perisian seperti yang diberitahu saudara...tenkiu beberi...