Saturday, July 26, 2008

Percayalah Cakap Saya

percayalah cakap saya...
orang akan pelik sekiranya ada orang melayu muda yg kaya sedangkan ibu bapanya miskin
orang bertambah pelik sekiranya melayu muda itu tidak pandai menipu

percayalah cakap saya...
bila dapat ptptn :
pelajar lelaki suka buat belanjawan ketika wang ptptn tinggal sikit
pelajar perempuan suka beli printer

percayalah cakap saya...
pada ketika ini anda sibuk searching info tentang heath ledger & surf video2 joker di youtube. dulu masa dia hidup xnak amek tau pun

percayalah cakap saya...
sekiranya anda berumur 20an, anda merasa keji melihat budak2 lelaki bershuffle tetapi anda terlupa dulu anda sibuk ber b-boy. kedua2nya bagus utk kecergasan sedangkan mengutuk aktiviti itu tidak bagus utk apa2 alasan pun. itu anda lupa

percayalah cakap saya...
selepas makan nasi lemak terkenal di kg baru, anda akan merungut kerana harganya mahal & tidak berbaloi. tapi anda akan datang utk makan nasi lemak di kedai yg sama lagi. kenapa ya?

percayalah cakap saya...
mencintai gadis/lelaki sebelum mengenalinya adalah sesuatu yg tidak bagus. bila anda kenal dgn lebih dekat, byk kekurangan & ketidakpuasan yg anda akan jumpa, anda mula menyesal memilikinya. sama seperti i-phone

percayalah cakap saya...
ramai lelaki melayu yg lahir sekitar 80an bernama APIS. tiada apa pun yg salah. cuma sbb ramai. xpercaya? cuba kira berapa banyak apis yg anda kenal

percayalah cakap saya...
bila anda ikhlas berkawan dgn kaum lain, perkauman adalah sesuatu yg asing bagi anda.
bila seseorang dari kaum itu menyakiti anda, anda akan membenci seluruh kaumnya. salah siapa sebenarnya?

percayalah cakap saya...
kebanyakan pembeli handphone NOKIA CHINA sedang merasa menyesal ketika entri ini ditulis. wlupun handphone tu ade tv, perasaan menyesal tetap ada.

percayalah cakap saya...
15 tahun lalu, kita masih boleh tahan berdiri di tengah panas. sekarang tidak lagi. bila nak insaf?







saya belum mati.

saya masih hidup ketika entri ini ditulis
. saya cuba utk terus menulis selagi perlu. walau dah mati pun saya tetap akan cuba. cuma sangat sibuk ketika ini. study, kwn2, keluarga & kerja. percayalah cakap saya...

14 comments:

Eireen Camelia said...

hahaha.. shuffle mmg menjengkelkan.. tapi tak prnah ku dgr mngenai b-boy.. b-boy tu ape eah? tp rerasanya.. kedua2 mnatang tu berkaitan dgn prgerakan yg lincahh.. kikiki

aRmaDa UnGu said...

percayalah cakap saya...
ramai lelaki melayu yg lahir sekitar 80an bernama APIS. tiada apa pun yg salah. cuma sbb ramai. xpercaya? cuba kira berapa banyak apis yg anda kenal

ye, aku percaya...
sgt byk kwn aku nme apis...
apis harun, apis haron, apis md zin, apis jepun, apis salim dan byk lg...

jomblo said...

percayalah cakap saya...
orang akan pelik sekiranya adaorang melayu muda yg kaya sedangkan ibu bapanya miskin


Kenapa nak pelik jid? Aku jadi pelik dengan kepelikan ni

percayalah cakap saya...
bila dapat ptptn :
pelajar lelaki suka buat belanjawan ketika wang ptptn tinggal sikit
pelajar perempuan suka beli printer


tak relevan,jid

percayalah cakap saya...
pada ketika ini anda sibuk searching info tentang heath ledger & surf video2 joker di youtube. dulu masa dia hidup xnak amek tau pun


bend ni stended. Tak payah joker. P.Ramlee sudey.

percayalah cakap saya...
ramai lelaki melayu yg lahir sekitar 80an bernama APIS. tiada apa pun yg salah. cuma sbb ramai. xpercaya? cuba kira berapa banyak apis yg anda kenal


afis azlan, apis sialan, hafiz satu kelas ngan aku dulu, ha'ah la. banyak la. ok setuju.

percayalah cakap saya...
bila anda ikhlas berkawan dgn kaum lain, perkauman adalah sesuatu yg asing bagi anda.
bila seseorang dari kaum itu menyakiti anda, anda akan membenci seluruh kaumnya. salah siapa sebenarnya?


sebenarnya, kalau kau fikir balik betul2..cina racist, lebih ramai daripada melayu. Melayu racist bila di tindas cina yang racist. BUkan soal ikhlas tak ikhlas pun. Kawan2 cina aku ade yang baik. Ecspecially amoi la. Tapi kalo yang laki...mak aih...Lagi satu, the reason kenapa aku dakwa sesetengah orang racist ialah bila diorang mention "we..chinese people..." or..whenever they talk shit about "Malay guy....you know haaa.." aku pernah rasa semua tu. So..orang racist, takde sebab aku takleh racist atau sexist. ahahahha..ala stended la. time bengang..apa2 boleh jadik. Contoh kalo nko sakit ati ngan pompuan ko mesti cakap "babi pnye pompuan"..tu dah sexist dah bagi org yang tak tau perasaan kau. Tapi benda benda yang melibatkan perkauman ni command la...kalo tak takde wujudnye UMNO, MCA ngan MIC.


percayalah cakap saya...
15 tahun lalu, kita masih boleh tahan berdiri di tengah panas. sekarang tidak lagi. bila nak insaf?


aku tak pernah tahan berdiri tengah panas pun



Yang laen laen tu tak relevan. Sbb tu aku malas komen.
Moralnya: penggunaan perkataan "sesetengah" bagi mengelakkan pengkhususan adalah penting.

alkapon said...

kepada deknoe a.k.a. jomblo :

aku ade jwpan pendek utk jwb statement kau yg pjg tu. mari berbalik pada tagline aku :

APA YG SAYA FIKIR & RASA. TIDAK SEMESTINYA BETUL.

ok deknoe. jgn serius sgt.
btw, tq. kau period ni

alkapon said...

okla aku jwb dgn lebih pjg :

kau kena tau yg target aku bkn pembaca melayu je sbb kwn2 aku bknnye semuanya melayu. bangsa lain pun ada. klu kau racist tu bkn hak aku, atas kau la ape kau nak btau dlm blog kau. bg aku, baik aku tegur kaum sendiri sblum aku benci kaum lain. sbb tu nama blog aku 'saya orang melayu' bknnya 'saya benci yahudi' atau lain2.

bila aku ckp bab joker kau bandingkan dgn p.ramlee sedangkan aku ckp 'pada ketika ini'. aku citer pasal hari ni, bkn pasal 40 tahun lepas. aku xtau knp mst nak argue

pelajar perempuan suka beli printer : aku duduk dlm kelompok student skang ni. ni apa yg aku nampak, hari2 aku nampak. aku xnampak pulak mane xrelevannya klu statement ni xrelevan. klu kau xnampak, ok la, baca balik tagline aku.

orang akan pelik sekiranya adaorang melayu muda yg kaya sedangkan ibu bapanya miskin :
bila kau nampak org muda tu kaya kau akan rasa nak selidik macamana dia blh kaya. kau akan rasa pelik n nak tau kenapa dia blh kaya. itulah yg diklasifikasikan sbg pelik. pelik xbermakna salah kan?

oh lagi 1, aku xkisah pun klu kau xtahan berdiri tgh panas.



sbb yg menulisnya aku, org yg kau paling tau berapa pendeknya tempoh perkenalan dia dgn dunia blog. org yg blm dpt tekel respek kau dlm dunia menaip. klu aku penulis femes mcm shahnon ahmad ke, astora jabat ke (klu kau pro dia la, aku x) mst kau fikir lama utk komen.



no hard feeling deknoe, sori klu tersinggung. anggapla ni sbg sama2 saling belajar mcm kau pnh ckp dlu kan? kau kwn yg baik. wlu camne pun aku still carik kau. nnt lpk ar sbb kau masih berhutang 2x blanje makan dgn aku.



p/s : jom tgk batman lagi.

farhanna said...

percaye percaye. hehe. ptptn pun dah nak masuk ni. buleh beli printer. kehkeh.

Anonymous said...

ko ni macam2 la jomblo. aku rasa ape yang ajid cakap tu ade betulnya dari pandangan dier sebagai pemerhati. aku suka cara ajid memerhati dan dari pemerhatian tu dier menulis. takde la macam penulisan sesetengah penulis blog yang menulis tentang kehebatan diri sendiri, saya yang up to date, saya yang art, saya yang moderlism, saya yang cool dan diari saya selama sehari. Dah bosan dowh.

Perempuan Jomblo said...

aku kena letakkan "hahahaha" dan hehehehehe dan lawak jenaka untuk membuktikan aku tak serius agaknya.

takpe.
takde hal.

hahahahahahah
hehehehehehehe
hahahahahahaha.

Anonymous said...

hehe..ape la korng ni..

Madu Warna Biru said...

haih kelaka saya tgk komen neh... saya tak percaya... haih..

Anonymous said...

kene letak "sesetengah" untuk mengelakkan kita dari dikecam dalam
penulisan. kalau research kita tak strong pun kita ade pendinding "sesetengah", so orang tak boleh nak kata ape walaupun kita main hentam jer ape kita tulis.


satu cadangan yang bagus.


cth ayat, " sesetengah pelajar kita hari ini mengamalkan seks luar tabii dalam kehidupan seharian ". Tengok sapa nak kecam statement aku walaupun aku pun tatau ape yang aku tulis sebenarnya.


hahahaha


hehehehe


hihihihi


hohohoho


huhuhuhu


sesetentah masyarakat Amerika akan ketawa berbunyi hohohoho untuk menunjukkan kasih sayang mereka terhadap santa claus.

Sapa mau bangkang ?

hahahaha

huhuhuhu

hehehehe

WhOSeNT said...

eheh...
bacer semua komen2 diatas...
trus luper nk komen artikel...
ahahahaha...

Eireen Camelia said...

ntahla.. tp aku rse cam santai je bc post alkapon kali ni.. xnmpak pulak tang mana tak kena dgn post dia ni... aku tegelak sorg2 ade la.. sbb pndgn dia mmg tajam.. heheh.. kalau nak carik betul salah sampai kiamat kang takdan nak jumpa... =)

anonymous apis said...

aku anonymous bernama apis yang pening dengar lagu ko ni..

hahah heheh hohoho hhuhu hihihi