Monday, June 30, 2008

Batu Pahat

entri ini ditujukan khas buat warga batu pahat (bp), johor. anda tidak dipaksa baca sekiranya anda bkn org bp sbb anda takkan tertarik. pengamatan saya sepanjang di sini ialah :

1. bangunan tertinggi di bp masih lagi menara majlis (17 tingkat)
2. terdapat 5 atau 6 buah mapley di dalam bandar bp. 2 daripadanya ada wi-fi
3. the store yg dulunya fajar di belakang summit juga telah tutup
4. harga nescafe ais sekitar rm1.50-rm2.00
5. terdapat 5 org pondan yang berniaga di dataran pd waktu mlm, seorang daripadanya praktikal trainee
6. nasi baryani md. syah tutup hari jumaat tetapi masih byk gerai nasi baryani cetak rompak (antaranya nasi baryani syah) yg dibuka pd hari tersebut
7. kebanyakan kedai hp tidak menerima O2 Xda II utk di-trade in
8. satay kajang tiruan di bp sangat manis sedangkan penjualnya sangat masam
9. cikgu yang menampar saya ketika tingkatan 5 sudah mati
10. tugu batu pahat telah diwarnakan - mcm polistrin

alkapon
wah! seninya!

11. 'pak arab kedekut' telah membuka restoran kedekut
12. cashier di Guardian jln rahmat sgt cantik. awek hotlink di summit pun. (hai!! saya lah mamat haritu! saya lahh!!)
13. wira court hampir muflis, pasific mall & carrefour semakin sesak
14. traffic light di simpang 4 jln bakau condong (bkn simpang 4 the summit) masih bermasalah
15. ikan kini tidak byk dijual di pasar basah
16. remaja lelaki di sini juga ber-shuffle
17. cc joe kini ada akuarium. lep masih bekerja di situ
18. separuh dari ruang niaga di bustand lama telah didominasi oleh peniaga cina
19. pak atan renggo masih hidup & sihat
20. pondok polis semakin banyak, jenayah sgt kurang


alkapon
hot.fm mini jam

"juhan me'as di neregi roang, juhan tabu di neregi senridi, belih yabik di neregi senridi"

sebulan saya di sini. ianya jangka masa yg paling pjg sejak 2005. walau sejauh mana moden pun kl, saya tidak akan melupakan segala kenangan di sini - tempat saya belajar merokok, ponteng sekolah, menonton video lucah, me**** ****k (xnak btau) & ribuan perihal zaman kanak2 & remaja. saya tidak mahu jadi seperti si tanggang, asal klate ngaku kl, asal pahang mengaku hartamas, asal johor mengaku singapore. saya org johor, tetap org johor.

terima kasih kepada hamed sportrim, john taring, mat potoi & juga a.r. tompi kerana sentiasa bersama saya sepanjang di sini. nnt dpt loan gua payung.






s/p : sebok tepang tika pelak satik jomom? lamam lupak pelak mahed fi-wi paktun lajan mo'ar. lakau rokang yapung tesmi race. pelas tu pelak daratan ngetok tetek donpan jomom!!!

16 comments:

Eireen Camelia said...

cambestt je johor ni. abg aku student utm skudai dlu2. geng aku ckp danga bay best. jeles tau. mcm nk tutup telinga dgr cter die tp still nk dgr. nasi beryani tiruan pun ade ekk? cilakoi. aku peminat nasik beryani ayam kari nombo 1 tau tak.


psssst, tunku ismail ibrahim hot juga ye. keh keh keh

alkapon said...

ha'ah, danga bay best! ade bundle kasut sume brand rm40.90 je.
belacan tiruan pun ade lagikan nasik baryani tiruan

maxxx said...

Apa yang lu cakap nak betul dari hati lu ke? Ataunpun lu pun tergolong dlm golongan hipokrit? Cakap lain tapi bikin lain. Gua respect kalau lu betul2 bikin apa yg lu luah kan dlm blog ni, moga lu berjaya. Gua sokong lu!

WhOSeNT™ said...

segamat

entri ini ditujukan khas buat warga segamat johor. anda tidak dipaksa baca sekiranya anda bkn org sgmt sbb anda takkan tertarik. pengamatan saya sepanjang di sini ialah :

1. bangunan tertinggi di sgmt masih Matahari lame...kosong...
2. terdapat 5 atau 6 buah kdai macam mapley di dalam bandar sgmt. tp bukan...ia aldh pure india...
3. summit spatunyer siap 2002 dlu
sampai skang cerucuk ngan konkrit lg...
4. harga nescafe ais sekitar rm1.50-rm2.00..gwa tetap byr singgit...
5. terdapat 5 org pondan yang berniaga di dpn RHB Bank...
6. nasi baryani sgmt smuernyer x sedap...kat BP gak best...ehehe
7. kebanyakan kedai hp kat sgmt nie
mlintang pukang...tp order kat BP gak..
8. satay kajang tiruan di bp lebih manis dari pengat pisang
9. cikgu yang menampar saya ketika darjah lima sekolah agama dh jd pgetua...
10. tugu batu sgmt still lg durian gergasi
11. ader 4 - 5 hangout
ala2 nando's dan starbucks...
nasib baik ader wi-fi...
12. cashier kat maxis center dlu cantek...tp kesian skang aku dgr
dier accident trok....
13. psraye upwell, billion dan giant sling bersaing...
14. traffic light di kdua2 simpang 3 area diantare thng rimau & jln pemuda cam haram...
15. ramai skang jd kaki pancing ikan kat segamat nie...
16. remaja lelaki di sini juga ber-shuffle...maner2 skang shuffle..
17. cc andalusia msh btahan...erk
18. bustand sgmt ader ader byk kounter kosong...klu ujan...
jln masuk ke bustand jd kolam..
wat cuci moto, kete dn bas...
19. din berok masih hidup...
still dgm imej rock kangkangnyer.
20. smakin ramia polis muda d segamat nie...jom frenly futsal

p/s : ahahahha tq alkapon...

alkapon said...

wahahah!!!! rupe2nye bp mmg lebih canggih dr segamat. oh nak tambah 1 lagi!

21. bp kini dah ade PASARAYA JAKAL! persatuan mama2 suke sgt ke sana. rimas aku

johntaring said...

race r lebog ka'ai no'oh..rache...da'e sama lu ngajan pula labik lesasu ta'au...ka'i gunggtu ka'ai lebanja..rache????..huhu...

p/s: ja'id kusa sihap te'ek nyakmah kraktipal..hahahaha

jojntaring said...

race r lebog ka'au ni'ih..rache...da'e sama lu ngajan pula labik lesasu ta'au...ka'i gunggtu ka'ai lebanja..rache????..huhu...

p/s: ja'id kusa sihap te'ek nyakmah kraktipal..hahahaha

alkapon said...

dear,

maxx : setakat ni betul lagi, blom ade hipokrit lg la brader. gua ckp ape yg gua dh bikin sbb tu gua xckp sblm bikin. tq for ur support brader.

jontaring : oda2kan sebok wa'a padat lo'on. tike jenoy pamsai bamok!!!

aRmaDa UnGu said...

aku pun pelik nape trfc lite tu masih diiarkn biol. nk tggu treler hentam saga buruk bru dorg adjust blk gaknye..

ade org x caye ble aku kt batu dgn paat tu bole bergerak mcm tgh memahat. ko pnh tgk?

aku nk tmbh!

22. mee rebus kat haji huzir sgt sedap dr dlu smpai skang, nasik ayam kat jengkuan msh yg terbaek. mee bandung kat odeon xde sape leh lwn.
23. alkapon masih lepak di tasek y!

pumpkin said...

anehnya, aku bleh phm bahasa asing yg korang ckp tuh. sungguh tak snonoh! haha~

dhuka said...

aku benci komen usen..
mcam sial tp klaka..ahahahaha
cibet nye usen

uden kingkong said...
This comment has been removed by the author.
uden kingkong said...

wah ada gak post pasal batu pahat ni kuikui nama pak tan reggo ngan cc joe pun masuk dalam gambar..best..bp besttt

Anonymous said...

lamam kisit pelak ck la bro. pekena tonlong rogeng kepa? lagi care dowh..

Anonymous said...

lamam kisit pelak ck la bro. pekena tonlong rogeng kepa? lagi care dowh..

its all about me ; nadya :) said...

boyfy i bdk bp.
*nak menyampuk kejap.
agagagaga !