Thursday, June 5, 2008

Hello Photographers!

everybody wants to be a photographer. everybody can shoot for weddings. u must always talking about popular photographers so peoples will think that they (popular photographers) are ur frens. must tell every single thing u know about camera before been asked to pull attention and make peoples know that u know everything. must have your own fotopage with many kind of "abstract" images without knowing what abstract really is. OWN comments are most welcomed! shoot nonsense pictures and declare them as experimental. all u need is a hi-end dSLR camera with full accecories and gadgets. hold it in ur hand not on ur neck u morrone! buy a battery extention pack so u'll look more professional. knowledge is not necessary. because photography is for accountants, engineers, etc. who found it's hard to get a proper job that suits with their diplomas and degrees. maybe because photography is more artistic than joining multi-level-marketing or FOREX jobs. u can call it making money in artistic way and ur girlfrens may call u multi-talented superheroe. i'm not saying that accountants or engineers cant be photographers but at least can u study photography before doing photography? it's not just about technical, it's about many things. about life and it's relation to art. everybody becomes photographers, photographers become worthless. pathetic.

one more thing, can u pls stop trying to be a MALAYSIAN DAVE HILL if it's only because u just found the plug in of DAVE HILL's skill yesterday? can u stop searching hollywood celebrity picts and DAVE HILL-ed them and proudly declare them as ur artwork? it's just a few mouse click u design desperado! europe artists trying hard to make 3d images look real but why our peoples trying hard to make real picts look 3d? when few photographers trying to explore the effects it looks cool but when everybody is trying, it SUCKS!

19 comments:

Cik Ketam said...

Nak jadik phographer la...

alkapon said...

silekan. blajar rajin2 ok?

Adt said...

hehhe..susah nak cari photographer yg bebetul photographer

qal said...

uhh.. tanak jadi photographer la cani :P

btw it's moron, not morrone :)

celabon said...

everybody has their own way to express their self through arts

"Imaginaries tell you everything"

me wanna be one of em~ eer i mean pro lar~

alkapon said...

qal :
hoh moron betul aku xpandai eja moron tp ckp org moron. tq atas teguran

celabon :
tq!

G said...

Pendapat anda terlalu telus, tulus dan ikhlas. Tetapi, saya rasa accountant dan engineer yang sekarang ini ramai menjadi 'Photographer' mungkin sebab mereka bosan atau hanya sekadar hobi. Mereka mampu membeli kamera yang mahal-mahal. Jadi mungkin tidak salah mereka terlibat dalam 'Photography'. Besides, before making any sweeping statement, go picture yourself in the mirror brother. And you English, is at utmost appalling.

ladycherrie said...

sayang sokong jenggo..

alkapon said...

hello g.

cuba baca blk:
"i'm not saying that accountants or engineers cant be photographers but at least can u study photography before doing photography?"

atau dlm bm bermaksud:

"saya tidak ckp akauntan atau jurutera tidak boleh menjadi jurufoto tapi blh x sekurang2nya belajar sesuatu tentang foto sblm jdk ahli foto?"

sbb org2 mcm kau ni igt fotografi ni 1 benda yg semua org blh buat. satu skill murahan. asal tau teknik, ade kamera bgs, blh jdk fotografer. kakak aku n tunang dia pun egineer jgk. masing2 setuju dgn pendapat begini.

klu kau ni akauntan atau engineer pun tp kau blh study semua skil n nilai utk jdk fotografer bgsla. aku cuma ckp pasal mereka yg xde inisiatif utk study foto tp nak jdk fotografer. igt foto ni sumthing yg blh turun dr langit ke klu xbelajar? belajar xformal pun xpe asalkan kau belajar. lagipun 10 line pertama statement aku tu bkn citer pasal akauntan/engineer. xde sebut pun kan? sbb aku bkn kondem akuantan/engineer tegar cam kau ni (aku cuma bygkan kau ni akauntan/engineer je, xtau betul ke x) lgpun aku citer pasal mereka yg buat wedding fotografi. ade sebut pasal hobi ke?

aku dah blajar foto sejak zaman analog lg. masa study dsign dlu lecturer pnh ckp aku spatutnye jdk fotografer. tp aku tau jdk fotografer xsemudah kata2 seorg lecturer. xsemudah yg kau ckp. sbb aku rasa aku xckup layak utk jdk fotografer even aku dpt 4flat utk setiap subjek foto aku.

sblum study art aku study engineering. tp aku tau aku bkn dilahirkan utk jdk engineer. aku tukar hala tuju. restart blk semua benda yg dah bertaun aku belajar. kau rasa aku blum ckup cermin diri ke?

skang ni kau xnampak ke berapa ramai wedding fotografer melayu yg xberkualiti? ape puncanya?

klu kau rasa fotografi ni sumthing utk semua atau benda yg senang, xpayah cermin diri. jdk la fotografer. klu berjaya, syabas!

lg 1, sori la english aku xcapai tahap eropah mcm kau. tp aku tgh belajar utk improve. mcm kau belajar fotografi jgk, xpe kan? ni pun sbg hobi je kan?

ladycherrie said...

kamera mahal tp skill and art sense and understanding is damn exclusive...so yg etc yg xde exclusivity tu jadila photographer yg ala2 penyanyi af..instant photographers

ladycherrie said...

sbg fan of photography and art...sy SOKONG JENGGO!!!(yg kat atas tu slh taip..bukan sayang). kita xnak photography jd seni murahan macam "picasso-in a box" yg art piece dia org buat cam lukisan kanak2 yg ada numbers and u can paint it base on the chart given to have a piece of lukisan yg look alike...kalau cam2 dh xjadi art kan..well kalau xnak belajar the skill and art u could just be another snapper and not photographer =)it's totally up to u..bak kata jenggo apa sy fikir dan rasa tidak semestinya betul

alkapon said...

setuju dgn ladycherrie! n aku pun dah lame nak citer jgk pasal af ni. tp tunggu la..

zack said...

hehehhe..mmg banyak sekarang camtuh..
nak buat camna dah jadi tren sekarang..sekarang sapa2 leh pakai kamera tapi adakah dia tahu betul2 penggunaan kamera tuh dan juga cara nak manipulate gmbr..aku pun still learning proses..apa benda2 pun kena study dulu...jgn main taram jer..skit ja dari aku...

pandademok~ said...

da~da~da~

hasnul said...

Camera is just a tool, the most important thing that can make a photo looks fantastic is the person who is behind the camera..

buu, to all the losers out there "yg bjet photographer bile gantung camera dkat leher" korang ni buat potong stimla..

Guess707 said...

bagi aku its not a problem ko nak gantung kamera kat leher ker, kat perut ker, kat peha ker..lantak la, kamera ko, duit ko. Aku tengok mat salleh pun ramai jer gantung kamera kat leher tapi orang kita tak cakap ape pun. Strap kamera pun direka untuk digantung dileher atau dibahu, Aku tau ade antara korang tak dapat menerima hakikat bahawa mamat muka hingusan, belagak, poyo+++ tapi sudah melekat lens 70-300 2.8 ataupun dilehernya ade sebijik kamera paling latest di pasaran. Itu hal mereka. Lantak la, yang penting korang improve skill kamera korang dengan menghasilkan gambar berkualiti atau gambar yang ade identiti sendiri. Maybe golongan yang berduit ni akan menjadi market killer dengan menawarkan pakej photography murah dengan gambar yang hancur. Tapi takpe, rezeki masing2. Jodoh, Ajal, Rezeki kan dah ditentukan Tuhan. Lagipun sesuatu trend ni akan ada endingnya dan aku rasa trend bawak kamera merata2 dileher oleh remaja urban ni nak berada diakhir zamannya so korang yang tak mengikuti trend ini dan menganggap photography sebagai cabang seni keep it up je la. Make something new in photography. Jadikan teladan negara2 jiran kita yang dah maju dalam bidang art ni kedepan dari kita walhal kita merdeka dah 51 tahun dan jarang dilanda masalah negara. Itu lagi bagus dari kita berpecah belah sesama sendiri mempertikaikan apa, kenapa, mengapa tanpa ada sebarang solution. peace

alkapon said...

hai Guess707

ape yg hasnul maksudkan ialah bkn masalah nak gantung kamera tu kat mane pun. tp kebanyakan org senang2 declare diri mereka sbg photographer hanya kerana mrk ade/bwk kamera. letak kat mane tu xpenting. mmg la bila mat saleh gantung kamera kat leher org kita xckp apa sbb mat saleh tu dtg sini sbb mereka pelancong bkn photographer. klu kau seorg doktor tp kau melancong biasanya mst kau bwk kamera kan? tp kau photographer ke? x. kau ttp seorg doktor.

tujuan aku tulis post ni bkn sbb xdpt terima hakikat bdk2 poyo yg bwk kamera mahal2 tu. aku cuma nak sedarkan bahawa pentingnya ilmu & pengetahuan berbanding dgn gadget tu sendiri. salah ke? motifnya apa? motifnya supaya org melayu lebih berkualiti dlm bidang ni & xanggap bidang foto ni sbg bidang murahan & semua org blh jdk fotografer. dpt ape aku maksudkan? kau sendiri yg ckp org2 mcm tu yg akan jdk market killer tp kau sendiri yg ckp xpe, rezeki masing2.

kau suro fotografer make sumthing new so kena la bermula dgn amalan igt mengingatkan - apa yg patut & apa yg x. bkn senang nak buat sesuatu yg baru. post ni xberniat nak memecah belahkan sesama sendiri. tp klu xde sesi kritik & pertikaian, mcmane kita nak belajar n create new things brader?

Ladynoe said...

hehe. rajin nye kau defend balik, jid.

kalau aku tak kuasa nak layan.

Anonymous said...

hehe..ko kn bz je manjang noe..sbb tu ko mls nak layan..

hmm..the simple things is apa yg cuba dimaksudkn oleh jenggo

ni sbnrnye senang je.. skrg ni mmg da ramai yg jadikan

fotografi sbgai hobi dan juga sumber pendapatan

tambahan..apa yg penting utk kita maju ke depan adalah

ilmu.. fotografi adalah seni yg melibatkan sains, seni kita

ketinggalan hampir 30 thn berbanding indonesia dan kawasan2

asean yg lain.. seni sesuatu negara itu meningkat naik bila

adanya masalah sosial dan ekonomi..dan lagi dalam seni ni pertikian tu penting, dlm parlimen pun ada debat kn? pertikaian sebegini yg akan lebih membuka minda, yg boleh bg jawapan dan solution ttg apa, kenapa dan mengapa isu tu berlaku. Masalah utama org kita adalah x boleh menerima kritikan. X boleh terima teguran.