Friday, June 13, 2008

Kawan-kawan Saya

kawan : hai!
saya : helo
saya : aku migrain
kawan : oh
kawan : kau nak tau? td bf aku poKPekPokPEkpOK
kawan : mak dia poKPekPokPEkpOKpeKPokPEKpoK
kawan : gf lama dia poKPekPokPEkpOKpeKPokPEK
saya : aku migrain ni
kawan : dah mkn ubat?
kawan : td kan, masa aku poKPekPokPEkpOKpeK
kawan : lpstu dia poKPekPokPEkpOKpeKPokPEKpoK
kawan : poKPekPokPEkpOKpeKPokPEKpoKPekPokPEk
saya : hey
kawan : poKPekPokPEkpOKpeKPokPEKpoKPekPokPEk
kawan : poKPekPokPEkpOKpeKPokPEKpoKPekPokPEK
saya : hey!!!!
kawan : aha? ape dia?
saya : kepala bapak kau la!


saya punyai ramai kwn yg suke bersikap sebegini. xtau kenapa. bagi saya, sekiranya saya hormat orang, saya akan mendengar apa mereka kata selain ghairah bercerita tentang hal saya. tidak semestinya saya faham, menyokong atau percaya pada cerita mereka, tetapi sekurang2nya saya berpura2 berminat walaupun cerita itu tidak menarik. saya inginkan persahabatan yg saksama. bkn hanya seorang yg menjadi pencerita. ada kawan yg segala hal tentangnya saya telah tahu. tentang kekasihnya, ahli keluarganya, hal2 kerjanya, hal ranjangnya, semuanya saya tahu. malangnya dia tidak tahu pun saya belajar di mana. anda punyai sikap begini? ubahla. tolong sedar, cerita anda bukan menarik sangat.

alkapon
saudara & saudari, persahabatan ada beberapa peringkat:

baru mengenali : ini adalah tempoh perkenalan anda dgn kawan baru itu. pada waktu ini sikap yg anda tunjukkan memainkan peranan penting kepada mereka kerana pada waktu inilah mereka menilai anda. kadangkala saya terpaksa hipokrit dalam tempoh ini. mungkin lebih baik kan?

krisis : bila sudah kenal pasti ada sesuatu yg tidak memuaskan hati yg ada pada kawan tersebut. apa yg perlu anda buat ialah cuba cari jalan utk memulihkan persahabatan tersebut.

kawan jangka panjang : ya, sekiranya anda berjaya melepasi peringkat di atas, maka anda akan menemui peringkat ini. anda mula mengenali hati budi mereka. sahabat ini akan diingati & mungkin akan menjadi penting dlm jangka masa panjang.

atau

pegi mampos :
sekiranya kawan itu mmg perangainya tidak sesuai dgn anda, maka anda akan jmp peringkat ini. cari kawan lain.

kawan2 saya semuanya mempunyai sikap yang bagus bagi saya. sebab sekiranya tidak bagus, mereka bukanlah kawan saya. bagus bagi saya bknlah seorg yg terer. tetapi yg tidak bebual mcm terer.

ramai yg tidak sedari. apabila mereka berbual, mereka :
-
memandang kiri & kanan lebih kerap dari memandang muka pasangan berbual
-memandang gigi, bukan memandang mata pasangan berbualnya
-tidak memberikan perhatian apabila pasangan berbual mula berbual hal serius
-ghairah bercerita tanpa mengambil tahu cerita pasangan berbual
-asyik memandang buah dada kawan perempuannya (saya pun! saya pun! hahaha)
-bertanya soalan yg sama berulang kali (ops, saya ada sikap ini. sbb saya sgt pelupa). jelas dia tidak mengendahkan jawapan anda. sekadar memenuhkan waktu bersama dengan bunyi2an berbentuk soalan ulangan sebegini.

kwn2 yg baru mengenali pula sering :
-membuat lawak yg tidak kelakar atau lawak tahun 90an yg dah basi
-lebih gelak dari bercakap
-segala pergerakan anggota badan dipantau

kwn2 yg suka pada anda pula akan :
-bercerita hal yg lebih detail atau masalah peribadi
-tiba2 menjadi seorg yg good listener & cuba mmberi idea penyelesaian kepada masalah anda walaupun ideanya bangang
-tiba2 menceritakan segala rahsianya kepada anda
-tiba2 punyai minat yg sama dgn anda.
ohh...saya tidak patut bagitahu apa seterusnya. nnt saya yg kantul




saya nak tgk bola. nanti saya cerita lagi.

15 comments:

adt said...

walau ape pun jadi...alkapon is my fren

alkapon said...

terharunya aku baca..tq brader!!

aRmaDa UnGu said...

membace entri neh, wat aku rindu sama kawan2 aku....
btw, ku ade gak jenis kwn2 yg x phm gan keadaan kawan & nk kawan2 ekot kpale die jek...
mcm haram....

Aku Insan Biasa said...

hurrmm.. same la mcm aku.. bile aku cite... sume wat x dgr.. bile diorng cite.. huh.. satu perkataan pn aku x miss.. hahahaha..

kdng2 tu.. aku terpakse tegor.. supaye diorng dgr cite aku..

sabo je la..

Hiddsta. said...

entry ni best.
mesti ramai yg pernah mcm ni termasuk aku :D
good one!

shagrasyiid said...

so saya tergolong dlm yg mana satu?

alkapon said...

dlm golongan ahli neraka

shagrasyiid said...

hanjeng!!! siaplah Brontox kat blog kau 8.8.2008 ni

CikAjun said...

hehe.
saye mau kawan yang akhir sekali.
mmg tetap2 sekali. =)

suZy said...

ni baru 1st time aku bekesempatan bc blog lu jinggo..sgt terharu, lpas bace rase sygggg sgt kat lu

WhOSeNT™ said...

ajid baik, jenggo jahat...
ajid setia, jenggo shuffle...
ajid priang, jenggo baran...

aku sayang ajid dr JENGGO...ehehe

waahahahahaa....

alkapon said...

wah camtu ke? kenalkan la aku kat ajid tu usen. jenggo tu sape? cam babi je

celabon said...

sayang kat jenggo wlaucamna pn~
"teman datang dan pergi jua~"

farhanna said...

oh suka entri ni.

dhuka said...

aku suke pos ni,tp gamba aku xde kt atas tu,aku x g pd,eheheh..


peh da lambat baru aku komen post ni,ahahah gile ketinggalan aku ni..